Voortgang

In de afgelopen jaren is er al veel onderzoek gedaan door de verschillende VvE’s, BVMB en individuele partijen. Hieronder een overzicht van wat er reeds gebeurd is en wat de huidige status is.

2019: onderzoek PKW

In 2019 heeft de firma PKW een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de Meander complexen te verduurzamen in het kader van de energietransitie. Hierin zijn de indivuele gebouwen beoordeeld, en zijn er aanbevelingen gedaan op het gebied van isolatie, ventilatie en energiegebruik versus warmteverlies.

2020: werkgroep verduurzaming

Naar aanleiding van de resultaten van PKW is een werkgroep opgericht die namens de verschillende VvE’s de verschillende mogelijkheden onderzoekt.

Zie de voortgang op deze pagina.

2021: Bewonersenquete

In Juli hebben Meander-bewoners mee kunnen doen aan een enquête naar eventuele verduurzaming van de Meander. Om te meten of er voldoende draagvlak is voor verduurzaming in de Meander, wat u als eigenaar van eventuele interessante verduurzamingen vindt en wat u (on)prettig vindt aan het wonen in de Meander etc.

De enquêteresultaten kunt u hier inzien: 
Enqueteresultaten – Meander VvEs te Amstelveen
Results Questionnaire – Meander VvEs in Amstelveen (English)

Uit de enquête blijkt dat er voldoende draagvlak is bij de Meander eigenaars voor verduurzaming van de Meander. Geluidsoverlast van verkeer en isolatie van het appartement/gebouw scoren het hoogste als ergernissen onder de Meander eigenaars. Samen met dat men graag de energiekosten zou willen verlagen en betere ventilatie en isolatie zou willen hebben, maakt dat de verduurzamingsmogelijkheden voor het vervangen van ramen en kozijnen, plaatsen van zonnepanelen o.i.d., en isoleren van de buitenmuren de meeste stemmen krijgen.

NB: Dit was een raadgevend onderzoek/enquête. Uiteindelijke besluitvorming zal gaan via de reguliere VVE-vergaderingen. 

De vervolgstap die nu gezet gaat worden vanuit de BVMB, is een principeverzoek indienen bij de Gemeente Amstelveen. Dit geeft de mogelijkheid om met de Gemeente Amstelveen in gesprek te komen over de wens tot verduurzaming van de Meander, hoe en waarmee de gemeente ons zou kunnen helpen/ondersteunen en het verkrijgen van de wensen/eisen vanuit de gemeente zelf.

Update 31 januari 2023

Er is sinds 2020 veel mailcontact geweest en er zijn meerdere gesprekken gevoerd met de Adviesgroep Stadshart Gemeente waarbij wij samen met MVDS Architecture meerdere keren onze plannen hebben toegelicht met een video, met impressies om onze situatie te verduidelijken, vragen hebben beantwoord én het boekje Meander in het Groen hebben overhandigd.

Cursus ”VvE’s met energie”
In maart en april 2022 is er door de Gemeente een cursus ”VvE’s met energie” georganiseerd. 3 Leden van de duurzaamheidscommissie Meander (HB6 en LB4) hebben deze cursus gevolgd. Daaruit zijn gesprekken met de coördinator voor het Servicepunt Energieadvies Amstelveen voortgekomen. Tevens is door de Gemeente Amstelveen het Servicepunt Energieadvies opgericht met als doel om VvE’s en maatschappelijke gebouwen te verduurzamen en samen met ons de mogelijkheden te verkennen om onze gebouwen te verduurzamen, in combinatie met de geplande renovatie. 

Dit heeft ertoe geleid dat op 2 Juni 2022 door HB6 en op 20 Juni door LB4, voor hun VvE een principeverzoek bij de gemeente is ingediend voor de verduurzaming en optopping van hun gebouwen. Nadien zijn er vragen gesteld, beantwoord en is er een gesprek met de wethouder op het gebied van o.a. ruimtelijke ordening, duurzaamheid, economische zaken & groen geweest en met de Programmamanager Afdeling Stedelijke Ontwikkeling. Op 23 november 2022 hebben zij een positieve reactie op de principe verzoeken ontvangen: 

“Als Adviesgroep Stadshart gemeente hebben we een positieve grondhouding voor deze twee aanvragen. Het verduurzamen van de hoogbouw en laagbouw complexen is noodzakelijk, om de gebouwen toekomstbestendig en duurzaam te maken. Daarnaast is het ook stedenbouwkundig gewenst om een kwaliteitsslag te maken zodat het gebouw beter aansluit op haar omgeving. Indien aan  randvoorwaarden kan worden voldaan, zijn deze ontwikkelingen dan ook zeer wenselijk voor het gebied.

De randvoorwaarden:

Algemeen: De nieuwe uitstraling van de 6 hoog- en 4 laagbouwen moeten uniform zijn. Het is niet wenselijk dat elk gebouw een eigen gevelbeeld krijgt. De 10 gebouwen moeten één geheel vormen, dus hoog-en laagbouw vormen een harmonieuze eenheid.
Stedenbouwkundig: De bijhorende parkeeropgave dient op een goede ruimtelijke en landschappelijke wijze te worden ingepast en mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van het Meanderpark. Voor de extra woningen zijn parkeervoorzieningen benodigd en de parkeergarage moet opgaan in zijn groene omgeving. Het is vervolgens aan de VVE’s om in een volgende fase de haalbaarheid aan te tonen”.

LB4 en HB6 zijn naar aanleiding van deze uitkomst aan de slag gegaan om de door de gemeente gestelde randvoorwaarden uit te werken.

Update 30 januari 2023

Enquete onder alle eigenaren van het Meander complex.

In juli 2021 is een enquête gehouden onder alle bewoners van de Meander, om te bepalen of er voldoende draagvlak is voor verduurzaming en welke vragen er leven onder de eigenaren en bewoners. Door mee te doen aan deze enquête konden de bewoners richting geven aan eventuele plannen. wat de eigenaars. Wij wilden weten wat zij interessante verduurzamingen zouden vinden en wat de bandbreedte voor een vervolgonderzoek is. Het was een onderzoek met alleen raadgevende conclusies: de uiteindelijke besluitvorming over toekomstige voorstellen zal verlopen via de reguliere VVE-vergaderingen.

Uitkomsten van deze enquete zijn in september 2021 via de voorzitters van de 10 VvE’s aan alle eigenaren gecommuniceerd: 220 eigenaren = 43% hebben deelgenomen aan de enquête: 67% van de respondenten is (op termijn) voorstander van verduurzaming van de 6 HB en 4 LB Meanders; 46% van de ondervraagden maakt zich zorgen over de onderhoudsstaat van hun appartementencomplex en 52% maakt zich ook zorgen over de kosten van het onderhoud van het complex. De VvE’s HB6 en LB4 hadden daarbij het hoogste aantal respondenten.

In 2021 en 2022 zijn er met alle VvE’s informatiesessies gehouden door architect Marcel van der Schalk van MVDS Architecture waarbij de mogelijkheden geschetst zijn voor het gehele Meander-complex en Meanderpark, waarbij deze ingepast wordt in de (toekomstige) ontwikkeling van de omgeving.

De voorzitters Meander HB en LB hebben via de BVMB (Belangen Vereniging Meander Bewoners) regelmatig overleg zowel gezamenlijk als alleen tussen HB en LB om hun verduurzamingsplannen verder vorm te geven. De duurzaamheidscommissie Meander heeft samen met de Voorzitters HB en LB verdere verkenningen gedaan om de (on)mogelijkheden van verduurzaming en verfraaiing van de Meander-gebouwen te onderzoeken, rekening houdend met de diverse vragen en opmerkingen die naar voren zijn gekomen uit de informatieavonden. Er is ook gekeken hoe andere complexen elders in Nederland de verduurzamingsslag hebben gemaakt en wat hiervan geleerd kan worden voor onze situatie.

Binnen enkele VvE’s zijn reeds klankbord bewoners groepen opgericht: het vuurtje moet aangewakkerd en vervolgens warm gehouden worden. Regelmatig communiceren is essentieel en daarvoor zal een communicatieplan moeten worden opgesteld. Een website is in voorbereiding: Meander-Amstelveen.nl evenals een eerste nieuwsbrief, waarin de eigenaren bewoners van het Meander complex worden geïnformeerd over de voortgang van de onderzoeken, eventuele vervolgstappen en het proces wat hierbij gehanteerd wordt.

De bewoners van de verschillende VvE’s worden meegenomen in de uitwerking van de diverse plannen en hierover geïnformeerd, zowel via hun ledenvergaderingen, maar ook de website en periodieke nieuwsbrieven.